Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Excursie natuurbeheerplan Nieuw Kasselrij

1 juni 2018

De Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender en de Bosgroep IJzer en Leie werken samen aan een gezamenlijk natuurbeheerplan voor de boscomplexen op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen.

Op vrijdag 1 juni zal onze jaarlijkse excursie in het teken staan van het nieuwe boscomplex ‘Nieuw Kasselrij van Anzegem tot Oudenaarde’ gelegen in de rand van de Vlaamse Ardennen. Als onderdeel van het Europese interregproject ‘Foret Pro Bos’ trachten de Bosgroepen Ijzer en Leie en Vlaamse Ardennen tot Dender hier meer dan 200 boseigenaars met bijna 1000 ha bos te verenigen in een nieuw boscomplex waarvoor een gezamenlijk natuurbeheerplan opgemaakt wordt. Tijdens deze excursie zullen we enkele merkwaardige private bossen (Spitaelsbossen en Bouvelobos) bezoeken die deel uitmaken van het nieuwe beheerplan. Onder begeleiding van de lokale bosgroepen en Inverde zal u het een en ander kunnen te weten komen rond boscomplexwerking, het gevoerde en geplande bosbeheer al dan niet gericht op het bereiken van natuurstreefbeelden bos, bosomvorming, de voorwaarden en voordelen van natuurbeheerplannen enz. Natuurlijk zullen we zoals altijd ook kunnen genieten van enkele prachtige stukjes natuur die nog niet zo gekend zijn.  Zoals de traditie ons voorschrijft, bieden we alle deelnemers terug een lunch aan op de middag in een lokaal restaurant. Op het einde van de excursie kunnen zij die dit wensen nog even napraten op het prachtige domein Hemsrode waar aan het kasteel nog een drankje zal aangeboden worden! Naast de beide West-Vlaamse bosgroepen nodigen we dit jaar ook de leden uit van Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender hopend op terug een mooie opkomst en een leuke en interessante bosdag!

Praktisch

Planning? 

  • 9u15: u wordt verwacht in zaal de Kleine Kluis (Gijselbrechtegemstraat 42, Anzegem)
  • 9u30 – 10u15: ppt rond Interregproject Foret Pro Bos en natuurbeheerplan Nieuw Kasselrij van Anzegem tot Oudenaarde
  • 10u30 – 12u30: 1ste geleid bezoek Spitaelsbossen / Bouvelobos
  • 12u45 – 14u15: lunch voorzien door de bosgroepen
  • 14u30 – 16u30: 2de geleid bezoek Bouvelobos / Spitaelsbossen
  • 16u45: afsluitende drink op domein Hemsrode

De verplaatsing tussen de verschillende locaties gebeuren per wagen (telkens een paar kilometer), leden kunnen eventueel carpoolen. Er zullen 2 groepen gevormd worden, de ene groep start is het Bouvelobos, de andere in de Spitaelsbossen. Voor de lunch komen we opnieuw samen in het restaurant.

Waar? Anzegem met aansluitend excursies in Bouvelobos en de Spitaelsbossen in Wortegem-Petegem

Wanneer? Vrijdag 1 juni

Kostprijs? 20 € (30 € niet-leden). Meer info en inschrijven via:

  • Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender: 055 21 62 80 of vlaamseardennen@bosgroep.be
  • Bosgroep Ijzer en Leie: 057230854 of bo.desmadryl@west-vlaanderen.be
  • Bosgroep Houtland: 050 40 70 23 of bosgroephoutland@west-vlaanderen.be

Inschrijving enkel geldig wanneer je bevestiging gekregen hebt. Er zijn een beperkt aantal plaatsen, dus wacht niet te lang.

Plaatsen zijn beperkt!

Vergeet bij inschrijving ook niet te vermelden of je voor de lunch een vlees-, vis- of veggiegerecht verkiest. Als er geen keuze wordt doorgegeven voorzien we standaard een vleesgerecht.

Gegevens

Datum:
1 juni 2018