Bosgroep Groene Corridor vzw

De totale oppervlakte van deze regio is bijna 45.000 ha. Hiervan is ruim 3600 ha bebost, wat een bosindex oplevert van iets meer dan 8 %. Dit is beduidend minder dan het Vlaams gemiddelde van 10.8%, een reden te meer om het nog bestaande bos te beheren op een duurzame manier en waar mogelijk uit te breiden.

Binnen het werkingsgebied schommelt de bosindex sterk van gemeente tot gemeente. Gemeenten als Machelen, Zaventem en Wemmel kennen een bosindex van amper 3%, terwijl gemeenten als Kampenhout en Boortmeerbeek een bosindex hebben van rond de 15%.

Het belang van een bosgroep in de noordrand van Brussel wordt aangetoond aan de hand van het percentage privébos: maar liefst 93% van het bos is privébezit terwijl het Vlaams gemiddelde rond de 70% ligt. Al deze eigenaars beheren vaak slechts een klein stukje bos, waardoor het beheer ervan vaak inefficiënt en onrendabel is. De bosgroep wil deze eigenaars samenbrengen en hen begeleiden en ondersteunen om te komen tot een rendabel, duurzaam bosbeheer.

We beheren veel populier, maar her en der ook mooie beuken- eiken- en dennenbossen. Wat onze bossen bijna alle kenmerkt, is de rijke biodiversiteit en mooie voorjaarsflora. Hier houden we bij onze activiteiten dan ook maximaal rekening mee.

Medewerkers

Deze bosgroep heeft geen personeel meer in dienst, als gevolg van besparingsmaatregelen. De bosgroep is wel te contacteren via andre.mathot@bosgroepgroenecorridor.be

Werkingsgebied
Affligem, Asse, Boortmeerbeek, Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst