Kennisdag eco2eco met 160 deelnemers een succes

Sinds enige tijd zijn verschillende Vlaamse bosgroepen partner in het eco2eco-project. In dat project staat duurzaam bosbeheer centraal, waarbij productie van kwaliteitshout en realiseren van natuurdoelen samengaan. 29 juni vond de eerste kennisdag van eco2eco plaats in Opglabbeek, met veel aandacht voor nieuwe ontwikkelingen en waardevolle discussies.

Na een start met enkele presentaties mochten de deelnemers kiezen uit verschillende presentaties en workshops. Het aanbod buiten was gericht op het delen van innovatieve technieken en inzichten binnen bosbeheer. Dit varieerde van een introductie in de QD-methode, uitleg over kloempen en plugplantsoen tot het demonstreren van enkele duurzame exploitatietechnieken. In het bos kon je een rupskraan met opgebouwde lier aan het werk zijn, maar ook paarden en een Raup-Trac, een kleine lier die je vanop afstand kan bedienen, speciaal uit Duitsland overgekomen.

Binnen lag de nadruk meer op hout en de vermarkting daarvan. Hoe breng je vraag en aanbod op de juiste manier samen en hoe krijg je een goede prijs voor je hout? Een nichemarkt, zoals de markt voor houten muziekinstrumenten, kwam ook aan bod, net als de biomassamarkt.

Meer info over deze kennisdag of over het project? Check dan eens de website van eco2eco.