Woord van de voorzitter
Bosgroep West-Limburg vzw werd op 4 december 2002 opgericht en is actief in ongeveer 8 000 hectare bos van zes Limburgse gemeenten: Tessenderlo, Ham, Beringen, Leopoldsburg, Heusden-Zolder en Lummen. (gebied L1 volgens het uitvoeringsbesluit betreffende de erkenning en subsidiëring van de Bosgroepen). Ongeveer 84 % van de bossen is in handen van privéboseigenaars.

Het werkingsgebied situeert zich aan de westrand van het Kempisch plateau, op de overgang naar het Hageland en de Antwerpse Kempen, en ten noorden van Haspengouw. Het gebied wordt ook de Tertiaire Kempen genoemd omwille van het voorkomen van de getuigenheuvels van het Diestiaan.

De meeste bossen bestaan uit naaldhout dat meestal in vrij grote homogene blokken voorkomt. Grove den en Corsicaanse den bepalen het uitzicht van de meeste grote bosentiteiten. Door meer diversiteit te brengen in het bosbestand, de toegankelijkheid te verbeteren en de betrokkenheid van de boseigenaars en omwonenden te vergroten, evolueren de bossen langzaam naar meer gemengde bestanden. De recreatieve, landschappelijke- en ecologische waarde van de bossen neemt hierdoor toe.

Medewerkers

 

Administratief medewerkster
Evi Ghijsens
evi.ghijsens@limburg.be
011 23 73 28

 

Werkingsgebied
Tessenderlo, Ham, Beringen, Leopoldsburg, Heusden-Zolder en Lummen