Woord van de voorzitter
Bosgroep Zuid-Limburg vzw werd op 15 maart 2005 opgericht en is actief in ongeveer 9 000 hectare bos van achttien Limburgse gemeenten: Alken, Bilzen, Borgloon, Diepenbeek, Gingelom, Halen, Hasselt, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Hoeselt, Kortessem, Nieuwerkerken, Riemst, Sint-Truiden, Tongeren, Voeren en Wellen (gebied L5 volgens het uitvoeringsbesluit betreffende de erkenning en subsidiëring van de Bosgroepen).

De meest noordelijke gemeenten van het werkingsgebied liggen op de overgang tussen de zandige Kempen en het rijkere Haspengouw. Deze overgang is ook in de bostypes zichtbaar: in het noorden komen beduidend meer naaldbestanden voor. De meeste gemeenten in Haspengouw zijn eerder bosarm. De schaarse bossen situeren zich vooral in de valleien, vaak zijn dit (voormalige) beemden. Dankzij de rijke bodems zijn de bossen economisch én ecologisch toch erg interessant. De prominente aanwezigheid van de Canadapopulier in het werkingsgebied leidt tot extra aandacht voor deze boom in de Bosgroepwerking. De gemeente Voeren vormt een bosrijke uitzondering, al is het aandeel privébos hier beduidend lager dan elders.

Medewerkers

Coördinator
Karolien Van Diest
karolien.vandiest@limburg.be
011 23 83 25

Administratief medewerkster
Annemie Hannosset
annemie.hannosset@limburg.be
011 23 83 20

Werkingsgebied
Alken, Bilzen, Borgloon, Diepenbeek, Gingelom, Halen, Hasselt, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Hoeselt, Kortessem, Nieuwerkerken, Riemst, Sint-Truiden, Tongeren, Voeren en Wellen