Boseigenaars in the picture tijdens Week van het Bos

Op woensdag 12 oktober vieren we Dag van de Boseigenaar. De Bosgroepen zetten graag hun 15 000 leden in de spotlight, want dankzij hen wordt het grootste deel van de Vlaamse bossen duurzaam beheerd. In totaal gaat het om 60 000 ha bos die particulieren samen met De Bosgroepen onderhouden. Zij zorgen mee voor een gezonde, groene leefomgeving voor ons allemaal.

Al bijna 25 jaar ondersteunen De Bosgroepen iedereen bij alles wat komt kijken bij het hebben of aanleggen van een bos. Zo weten we dat er heel wat mooie verhalen schuilen bij boseigenaars. Naar aanleiding van Dag van de Boseigenaar delen we die graag met het grote publiek.

De Standaard trekt voor een boeiende podcast naar het bos van Franky in Bonheiden, waar hij vertelt over het plezier van een eigen stukje groen en hoe hij elk jaar een project uitwerkt met onze hulp. Er wordt dieper ingegaan op de rol van boseigenaars in de Vlaamse bosuitbreiding en hoe De Bosgroepen hen daarbij ondersteunen, ook jaren na de aanplant.
Beluister de podcast

Olivier, met zijn 25 misschien wel de jongste boseigenaar, vertelt aan Radio 2 over zijn bos van 10 hectare in Grobbendonk. Het domein heeft een lange geschiedenis, en Olivier maakt het bos geleidelijk klimaatproof zodat de volgende generatie er ook van kan genieten. Dag van de Boseigenaar start hij alvast met een mooie wandeling.
Luister hier

Radio 2 spreekt met boseigenaar Mieke die bier brouwt in kasteel Ter Dolen, omgeven door een bos van 11 hectare. De voorbije jaren werden heel wat kloempen aangeplant om het bos meer klimaatrobuust te maken, er is een natuurbeheerplan in de maak en onlangs bleek dat er op het domein maar liefst 10 soorten vleermuizen voorkomen.
Beluister het interview

Willem uit Herzele vertelt op Q Music over het bos dat hij erfde van zijn grootouders en met onze hulp omtoverde naar een meer divers en ecologisch waardevoller bos. Zijn kinderen komen er nu veel vaker naartoe en bouwden samen met hun grootouders een wilgenhutje. Ook de buurtbewoners komen er uitrusten op een bankje met zicht op de poel.
Beluister het gesprek

In Bierbeek kwam rob tv filmen bij Dries. Hij groeide op in de wereld van bosbeheer en houtproductie. Van kinds af ging hij met zijn vader mee op pad in het bos. Momenteel werkt hij aan een natuurbeheerplan voor bos in beschermd gebied, om naast houtproductie ook te zorgen voor een sterk ontwikkeld bosecosysteem.
Bekijk de reportage

Q Music en Joe spreken met De Bosgroepen over het belang van private boseigenaars voor de maatschappij. We kunnen het niet genoeg benadrukken: al deze bosjes samen vormen het grootste bos van Vlaanderen. Door samen met de boseigenaars een toekomstvisie te ontwikkelen, houden we deze bossen gezond zodat zij zorgen voor zuivere lucht, een goede waterhuishouding, de opslag van koolstof en verkoeling in tijden van opwarming. Dat heeft een positieve impact op elke burger.

Samen houden we het ‘hart voor bos’ kloppend