De Bosgroepen ondersteunen boseigenaars bij alles wat komt kijken bij het hebben of aanleggen van een bos.

Samen met onze 14.500 leden beheren we 60.000 ha bos in Vlaanderen. Daarbij bekijken we wat op lange termijn het beste is voor het bos en het ecosysteem.

 

Over heel Vlaanderen zijn er 11 verschillende bosgroepen actief. Deze website bundelt alle info over het collectief van deze bosgroepen en de Koepel van Bosgroepen.

Wat de bosgroepen voor jou kunnen betekenen en bij welke verening jij  terecht kan, vind je hieronder. 

 
Image
Image
Image
Image

Advies

Een bosgroep geeft antwoord op alle vragen over de technische, wettelijke en financiële aspecten van bosbeheer. Ook op vlak van administratie kun je rekenen op de ondersteuning van de bosgroep. 

Lees meer

Informatie

Per provincie  verschijnt er elk kwartaal een informatief tijdschrift dat zich richt naar boseigenaars en -liefhebbers.

Daar vind je interessant leesvoer terug, maar ook alle info omtrent onze activiteiten.

Vorming

In elke regio worden er op regelmatige basis wandelingen, cursusdagen en excursies georganiseerd

Houtverkoop

De bosgroepen bundelen de loten van veel verschillende boseigenaars. Op die manier proberen ze duurzame houtverkoop te begeleiding die voordelig is voor zowel verkoper als koper.

Een hart voor bos

Bossen zijn ontzettend belangrijk voor het milieu en de strijd tegen de klimaatopwarming. Ze filteren de lucht die we inademen, werken als een natuurlijke airco, herbergen talrijke plant- en diersoorten, zorgen voor ontspanning en leveren de hernieuwbare grondstof hout. Wij zetten onze expertise in opdat onze bossen al deze functies optimaal kunnen vervullen en hun waarde in de toekomst behouden.

Image
Image
Image
Image
Ecologische waarde

Bossen zijn een thuis voor dieren en planten en vormen vaak een buffer tussen woongebied, industrieterrein of landbouwgrond. De Bosgroepen zorgen voor het behoud van de snippers bos en gaan volop voor bosuitbreiding. Dankzij talrijke natuurprojecten zorgen we voor meer biodiversiteit in Vlaanderen.

Bron van hout

We worden omringd door hout: deuren, meubelen, vloeren… Hout is een belangrijke, milieuvriendelijke grondstof. Daarom organiseren De Bosgroepen de verkoop van brand- en industriehout. Uiteraard zien we er op toe dat dit hout afkomstig is van noodzakelijke dunningen of herbebossingsprojecten.

Ontspanning

Jong en oud trekt naar het bos om er te ontspannen. Niks zo goed voor je fysieke en mentale welzijn als een boswandeling. De Bosgroepen helpen boseigenaars om hun bos open te stellen of om speelzones in te richten.

      65456465

Heb je geen bos maar blijf je graag op de hoogte van bosnieuws en onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van jouw Bosgroep en volg hen op social media.

Samenwerking en beleid

De Koepel stroomlijnt het overleg tussen de 10 verschillende Bosgroepen en is de link tussen het beleid en de praktijk. Zij vertegenwoordigt De Bosgroepen ook op sectoroverleg. Lees meer.

De Bosgroepen werken samen met diverse partners voor verschillende projecten, zoals kennisontwikkeling, kwaliteitshout en zorgbossen. Lees meer.

De Bosgroepen worden grotendeels gesubsidieerd door de provincies. Dat is een win-win: het bos blijft in handen van de eigenaars, en de overheid kan via steun aan De Bosgroepen duurzaam bosbeheer realiseren.