Richtlijnen coronavirus: natuur en bos

Het zijn bizarre tijden voor ons allemaal: de broedperiode breekt aan, het plantseizoen loopt op zijn einde, de eerste lentezon breekt door… en toch vraagt men ons om binnen te blijven? Inderdaad, uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Vanuit de bosgroepen vragen we om jullie verantwoordelijkheid op te nemen en zoveel mogelijk thuis te blijven. Op die manier vertraag je niet alleen de verspreiding van het coronavirus (COVID-19), maar bescherm je ook de kwetsbare personen in ons land.

Om het bos door de bomen te zien, zetten we even de dringende maatregelen op een rij die voor jullie, als natuur- en boseigenaars, van vitaal belang zijn. Deze gelden tot minstens 19 april.

  • Wandelen in je bos is gezond. Wandel alleen, met het gezin, of met één bijkomende persoon, steeds dezelfde. Vermijd wandelingen met grootouders of mensen uit de risicogroepen.
  • Hou minimaal 1,5 meter afstand tegenover mensen die niet tot je gezin behoren. Trek je naar een openbaar bos of natuurgebied en kunnen de afstandsregels niet nageleefd worden vanwege de drukte, doe je er best aan terug naar huis te keren en op een ander moment de natuur in te trekken.
  • Wandelen, lopen en fietsen om een frisse neus te halen, zijn de enige toegestane buitenactiviteiten.
  • Dat wil zeggen dat hengelen en andere recreatieve activiteiten verboden zijn.
  • Alleen de absoluut noodzakelijke activiteiten om het welzijn van de paarden te waarborgen mogen blijven doorgaan: verplaatsen om het welzijn van je paard te garanderen (stalonderhoud of dierengeneeskundige zorg),  een kort ritje in de buurt (dus zonder verplaatsing met een trailer bv.). Verplaatsingen met een louter recreatief doeleinde zijn echter niet toegelaten. 
  • Jagen is niet toegestaan, met uitzondering van exotenbestrijding en strikt noodzakelijk faunabeheer, indien uitgevoerd door professionelen in het kader van het beroepsactiviteiten. Natuur en Bos vraagt ook aan jagers om eventuele kast-, kooi-, of andere vallen die mogelijk nog op scherp staan, op onscherp te zetten.
  • Verplaats je enkel te voet of per fiets naar een bos of natuurgebied in de buurt. Verplaatsingen met de wagen voor recreatieve doeleinden zijn verboden. Ga je naar je bos met de wagen voor niet-essentiële redenen is dit in se strafbaar.
  • In bossen en natuurgebieden zijn speeltuigen, BBQ-plaatsen, bivakzones en soms ook banken afgesloten.
  • Hondenlosloopzones blijven open, maar de bovenvermelde afstandsregels blijven gelden.
  • Sommige (delen van) gebieden van Natuur en Bos zijn gesloten: alle bezoekerscentra en infopunten, de oranjerietuin van Park Vordenstein, het Zwin Natuurpark en de brandtoren van de Kalmthoutse Heide. Daarnaast zijn ook heel wat Provinciale parken en domeinen gesloten. Het meest recente overzicht kan je steeds terugvinden op de website van Natuur en Bos en de websites van de Provincies.

Tot slot willen we nog even benadrukken dat je enkel mag buitenkomen voor volgende essentiële zaken: gaan werken, verplaatsing in het kader van je werk, naar de winkel, bankautomaat en dokter gaan, hulp bieden aan minder zelfredzame personen, en fysieke activiteiten in openlucht.

Zoals iedereen, nemen ook de Bosgroepen hun. Daarom zijn alle kantoren tot nader bericht gesloten, maar je kan ons nog steeds telefonisch en via e-mail bereiken. Noodzakelijk terreinwerk blijven we voorlopig doen, uiteraard alleen en met respect voor alle regels. Afspraken met boseigenaars zijn voorlopig uitgesteld. Vergaderingen en afspraken worden zoveel mogelijk digitaal gedaan of uitgesteld.