10e editie van de Contactdag van de Limburgse bosgroepen onder een stralende zon!

Zaterdag 25 maart en een stralende zon. Meer dan 400 leden en sympathisanten zakten af naar Alden Biesen voor de jaarlijkse ledendag van de Limburgse Bosgroepen.

Naar jaarlijkse gewoonte werd het nuttige aan het aangename gekoppeld. Na de algemene vergaderingen van de vijf Limburgse Bosgroepen konden de aanwezigen één van de vele wandelingen om en rond Alden Biesen volgen of komen luisteren naar drie interessant voordrachten.

Het was een historische dag voor de vzw’s. Alle algemene vergaderingen gingen akkoord om de huidige vijf vzw’s te ontbinden en samen te smelten tot één nieuwe: Bosgroep Limburg vzw. De nieuwe Bosgroep Limburg vzw staat in voor 20.125 hectaren bos van 2.838 eigenaars.

“Het beheer van de bossen gaat zo een stuk makkelijker en overzichtelijk gebeuren”, zegt gedeputeerde van Natuur Ludwig Vandenhove over de samenvoeging.
Het grootste project van de vzw blijft de gezamenlijke houtverkoop. Vorig jaar goed voor een bedrag van 1.25 miljoen euro. Maar de gedeputeerde verwacht dat de rol van de nieuwe vzw nog wordt uitgebreid. “We zijn aan het kijken om het beheer van openbare en privébossen op elkaar af te stemmen en dus onze dienstverlening naar gemeentebesturen uit te breiden. Kwestie dat er grote boscomplexen ontstaan die allemaal op dezelfde manier en tegelijkertijd beheerd worden. Ook wil de nieuwe vzw een actieve rol spelen in het aanleggen van nieuwe bossen en boscompensatie.”