De vzw Ijzer & Leie ging in 2007 als pilootproject van start en werd later definitief erkend. Wanneer we spreken over bos, dan zitten we in onze regio zeker met een uitdaging. We hebben zeer weinig bos en daarmee dan ook een relatief groot werkingsgebied.

Het feit dat we ons in een bosarme regio bevinden laat ons zeker niet ontmoedigen om ons minder in te zetten. We streven met veel toewijding naar kwalitatieve bossen met veel diversiteit, aandacht voor de juiste soorten en een duurzaam bosbeheer. We durven zelfs dromen van meer bos. Daarom zetten we ons ook actief in om enthousiaste (toekomstige) boseigenaars te begeleiden in het aanplanten of uitbreiden van hun bos!

De afgelopen jaren mochten we tevreden terugblikken op wat Bosgroep Ijzer & Leie verwezenlijkte. Enkel maar cijfers in stijgende lijn. Ons team, aantal  leden, hectare bos en activiteiten blijft groeien!

Wil je er graag bij zijn op de algemene vergadering op 14 mei? Schrijf je dan snel in. Je kan tot ten laatste 5 mei inschrijven!

Wij hebben
0
leden die boseigenaar zijn
zij hebben samen
0
hectare bos

Team

Image

Clint Callens
coördinator
clint.callens@west-vlaanderen.be
057 230 846
0499 56 59 70

Bo Desmadryl
administratie & communicatie
bo.desmadryl@west-vlaanderen.be
057 230 854

Frederik Lembreght
projectmedewerker Bosuitbreiding
frederik.lembreght@west-vlaanderen.be
0491 87 69 08

Werkingsgebied

Woord van de voorzitter

Op 1 oktober 2007 werd op initiatief van Provincie West-Vlaanderen en ANB het laatste, nog ontbrekende puzzelstukje binnen het verhaal van de Bosgroepen in Vlaanderen neergelegd. Met de opstart van het pilootproject Bosgroep IJzer en Leie is heel het grondgebied van West-Vlaanderen en in één beweging ook heel Vlaanderen afgedekt. Op 9 juni 2009 werd onze Bosgroep erkend voor drie jaar en vanaf 2013 kreeg onze Bosgroep zijn definitieve erkenning voor 6 jaar.
Tot Bosgroep IJzer en Leie behoren 44 West-Vlaamse gemeenten. Slechts 1,5% van deze oppervlakte is bedekt met bos. Dit cijfer ligt ver onder het Vlaamse gemiddelde van 10,8% bos, reden te meer om het nog bestaande bos te beschermen en waar mogelijk uit te breiden!
Via de werking van De Bosgroepen in West-Vlaanderen wil het provinciebestuur meewerken aan natuurvriendelijke privé-bossen, waarvan de eigenaar zelf een actieve, deskundige en gemotiveerde beheerder wordt. Indien je boseigenaar bent of interesse hebt om mee te werken aan projecten in de bossfeer, aarzel dan niet om contact op te nemen met de Bosgroep!

Hoogtepunten

  • Aanleg van nieuw bos in Lo-Reninge

  • Paddenstoelwandeling die jaarlijks doorgaat op het domein van de Voorzitter, nl het Kasteel van Hemsrode in Anzegem

  • Een geleide wandeling in het anders afgesloten bos van de abdij in West-Vleteren (gekend van hun trappisten)