
Van en voor boseigenaren
Sinds 2017 zijn de vijf Limburgse Bosgroepen gefusioneerd tot één vzw: Bosgroep Limburg. Bij ons kan je terecht voor vrijblijvend advies tot de opmaak van beheerplannen en de praktische uitvoering op terrein. Als eigenaar beslis je steeds zelf over het beheer van jouw bos. Onze aanpak richt zich op het bundelen van de vele kleine, versnipperde percelen bos. Op die manier ontstaan aaneengesloten boscomplexen waar het beheer meer rendabel en efficiënt gebeurt. Zo streven we naar een duurzaam bosbeheer in Limburg met aandacht voor een gezonde mix van natuur, recreatie en houtproductie.
De commerciële activiteiten van Bosgroep Limburg, zoals de houtverkoop, het uitvoeren van onrendabele boswerkzaamheden en vorming zijn gebundeld in de coöperatieve van de Limburgse Bosgroepen (CoLimBo). Omwille van het groot belang van goed beheerde bossen in het groene Limburg, ondersteunt Provincie Limburg onze werking.
Het Limburgse boslandschap
Samen met 3000 boseigenaren/leden beheren we 8.710 hectare bos. In onze groene provincie is 32.000 hectare in handen van particuliere eigenaars. Als je weet dat de doorsnee boseigenaar ongeveer 1 hectare bos beheert, dan hebben we nog heel wat werk voor de boeg.
Limburg bestaat uit verschillende, boeiende boslandschappen. In de Limburgse Kempen vind je voornamelijk naaldbossen op de armere zandbodems, een erfenis uit het mijnverleden toen er veel vraag was naar stuthout. Beboste landduinen en de beekvalleien met typische broekbossen zijn kenmerkend.
In het noordoosten ligt het grenspark Kempen-Broek. Door de samenvloeiing van een aantal beken ontstond daar een nat en moerasachtig gebied met een aantal hoger gelegen droge zandruggen. De vruchtbaardere Maasvallei vormt grotendeels de oostelijke grens. Meer in het westen ligt de overgang naar het Hageland en de Antwerpse Kempen.
Iets zuidelijker ligt de overgang tussen de zandige Kempen en het rijkere Haspengouw. Die overgang is ook in de bostypes zichtbaar. De schaarse bossen situeren zich vooral in de valleien. Dankzij de rijke bodems zijn de bossen economisch én ecologisch erg interessant. De prominente aanwezigheid van de canadapopulier leidt tot extra aandacht voor deze boom binnen onze werking.
Interesse?
Ben jij ook in het bezit van een perceel bos in Limburg en heb je vragen of wil je vrijblijvend informatie, aarzel dan niet om ons te contacteren! Wij bieden ook interessante informatie aan over bos en natuur via cursussen en excursies. Ook als bosliefhebber of brandhoutkoper kun je lid worden!
We willen een actieve rol spelen in bosuitbreiding op privégronden. Eigenaars die interesse hebben, kunnen rekenen op extra begeleiding van Bosgroep Limburg. Nieuw bos slaat op termijn immers heel wat CO2 op.
Stay tuned
Volg ons op social media of schrijf je in op onze nieuwsbrief. Leden van Bosgroep Limburg ontvangen 4 keer per jaar ’t Bosbelang, een tijdschrift boordevol informatie over bosbeheer, onze werking en activiteiten.