Een boseigenaar heeft er alle baat bij om lid te zijn van een bosgroep. Heeft u nog vragen? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met de coördinator van de bosgroep uit uw streek.

Advies en administratie
1. Informatie
Een bosgroep informeert de boseigenaars uit zijn streek met een tijdschrift dat informatie verstrekt over boswetgeving, bosbeheer en recente projecten. Een agenda geeft een overzicht van alle bosactiviteiten uit de streek. Leden van een bosgroep kunnen ook deelnemen aan theorie- en praktijkcursussen.
2. Advies op maat van elk bos
Een bosgroep geeft antwoord op alle vragen over de technische, wettelijke en financiële aspecten van bosbeheer. Elk lid kan een afspraak maken voor een terreinbezoek aan zijn bos. Het resultaat? Een beheersadvies op maat van elk bos elke eigenaar.
3. Hulp bij bosadministratie
De bosgroep helpt leden bij het aanvragen van subsidies en kapmachtigingen en biedt begeleiding bij het opstellen van een bosbeheerplan.

Beheerwerken
De bosgroep coördineert de beheerwerken van verschillende boseigenaars, zodat zij voor bos en eigenaar efficienter en goedkoper worden.
Daarnaast organiseert een bosgroep werken op vraag van een individuele boseigenaar. Leden die hulp wensen bij de verkoop van gekapte bomen, kunnen deelnemen aan de gezamenlijke houtverkopen.

Betaalbare bosarbeid
Leden van een bosgroep kunnen een aanvraag indienen om tegeneen voordelige prijs onrendabele werken te laten uitvoeren in hun bos. Voorbeelden hiervan zijn: de bestrijding van woekerende exoten, vrijwaren van jonge aanplantingen, het dunnen van het bos, het beheer van het hakhout, de aanleg van een bosrand …
Elke bosgroep beschikt hiervoor over een tarievenlijst.

Vorming
De bosgroepen organiseren jaarlijks heel wat cursussen. Voorbeelden hiervan zijn: omgaan met de kettingzaag of bosmaaier, het opzetten van houten constructies …
Leden kunnen hieraan deelnemen tegen een voordelig tarief.

Wat doet de Koepel?
Eén van de hoofdtaken van de Koepel is de werking van de bosgroepen stimuleren en ondersteunen door een overkoepelend overlegplatform te bieden voor samenwerking met tussen bosgroepen.

Meer info: koepel

Extra info kunt u ook nog terugvinden onder Frequently Asked Questions

Wilt u weten tot welke bosgroep uw gemeente behoort? Typ dan de naam van uw gemeente in onderstaand vakje.
[wptrigger id=1]