Dood hout bestaat in verschillende vormen en maten. Het dood hout kan afkomstig zijn van takken, de stam of de wortels; het kan dik of dun zijn; van verschillende boomsoorten komen; het kan op de grond liggen, vasthangen aan een boom, rechtstaan of tussen andere takken hangen.
Dood hout en klimaatverandering?
Lees meer
Al die verschillende vormen van dood hout zorgen voor een diversiteit aan leefplekken wat dan weer de biodiversiteit ten goede komt. Denk maar aan de specht die zijn nest maakt in een dode boom, paddenstoelen die groeien op een dode stronk, pissebedden en andere beestjes die zich verschuilen onder een dode boomstam…
Dood hout dat wordt afgebroken en in de bodem terechtkomt, kan het vochthoudend vermogen van de bodem verhogen.
Liggend dood hout kan werken als een echte ‘spons’. Eén enkele liggende stam kan tot honderden liters water opslaan.
Hoe verwezenlijken we dit?
Lees meer
Het aandeel liggend en staand dood hout kan beïnvloed worden door dode takken en bomen te laten liggen/staan en door kroonhout te laten liggen nadat een boom gekapt is en uit het bos gehaald is. We zouden het aandeel ook kunnen verhogen door bomen zelf te gaan verzwakken en te laten sterven, maar met het opzicht van klimaatverandering verwachten we sowieso dat een deel van de bomen zal sterven. Bijgevolg hoeven we niet zo’n drastische maatregelen te nemen.
Deze pagina is een onderdeel van de klimaatwandelpaden.
Opdracht: houtkevers (zintuigen; actief ++)
1 of meerdere kinderen doen hun ogen dicht of worden geblinddoekt. 1 ander persoon gaat een eindje verder staan. Hij/zij gaat met een stok op dood hout slaan. De houtkevers (geblinddoekte kinderen) proberen zo vlug mogelijk tot bij het dood hout te raken door te luisteren.
Opdracht: schuilen in dood hout (creatief; actief ++)
Ik ga er voor!
Dieren, schimmels en zelfs planten vinden in dood hout een thuis. Zelf kan je ook een schuilplaats bouwen met dode takken of stammen. Bouw een kamp en probeer het helemaal te camoufleren. Let op! Dit mag je enkel doen op een plek waar je van het pad mag gaan! Kijk dus eerst goed of dit stuk wel een speelbos is.