Gezamenlijk hout verkopen loont!

Het verkopen van hout is voor de meeste particuliere boseigenaren niet mogelijk omdat het aanbod te laag is. Ook bij de administratie en opvolging komt er heel wat kijken. Door het groeperen van vele kleine percelen, zorgt de bosgroep voor een groter, aantrekkelijker volume waardoor het verkopen van hout wél rendabel wordt.

Op woensdag 14 juni 2017 vond de industriële houtverkoop van Bosgroep Limburg plaats. Dit jaar namen 154 boseigenaren deel en boden ze in totaal bijna 27.000 m³ hout aan. In totaal bracht de verkoop meer dan 826.000,00 euro op. De gemiddelde prijs voor naaldhout (vooral grove den) bedroeg 33,50 euro/m³. Populier brachten gemiddeld 38,00 euro/m³ op en voor gemengd loofhout werd gemiddeld 24,00 euro/m³ geboden. Dertien nationale en internationale professionele houtexploitanten brachten een bod uit op één of meerdere loten.

Je hout via de bosgroepen aanbieden heeft vele voordelen. Het hout op een perceel van een halve hectare bos dat eerst onverkoopbaar lijkt, kan bij een dunning een mooie opbrengst opleveren. De bosgroepen volgen de exploitatie op, bezorgen overzichtelijke plannen aan de houtkappers en regelen de financiële afhandeling. Dankzij strenge, maar rechtvaardige voorwaarden worden alle exploitaties uitgevoerd zodat zowel eigenaars, houtkappers als recreanten tevreden zijn.

Naast de financiële opbrengst, heeft het dunnen van jouw bos trouwens ook een ecologisch voordeel. Heb je interesse in meer informatie of overweeg je om je bos te dunnen, aarzel dan niet om jouw bosgroep te contacteren.

Hier vind je nog eens alle cijfers van de Bosgroep Limburg: Overzicht van loten, biedingen en gemiddelde prijzen.