Vlaanderen werd meer dan 5,5 ha bos rijker

Bosgroepen en private eigenaars zorgen voor bosuitbreiding

Afgelopen zondag – 9 december – was het de ‘Dag van de Boseigenaar’. Heel wat particuliere eigenaars, vrijwilligers en de Vlaamse Bosgroepen trotseerden het slechte weer en zorgden ervoor dat Vlaanderen 13.675 bomen en struiken rijker werd. De Vlaamse Bosgroepen organiseerden namelijk 4 plantacties op gronden van (toekomstige)boseigenaars. Met dit initiatief wilden de Bosgroepen de vele boseigenaars in Vlaanderen in de kijker zetten en waarderen voor hun inspanningen om hun bossengoed te beheren.

Door nieuwe, weerbare bossen te planten, helpen particulieren mee de broodnodige – maar stagnerende – bosuitbreiding voor Vlaanderen effectief te realiseren. Ook bij hen leeft de huidige klimaatproblematiek en zo willen ze de natuur een handje helpen. Ondanks de hevige regen en wind was het een succesvolle editie!

Waar werd er geplant?

LIMBURG

Deze plantactie is een schoolvoorbeeld van samenwerking voor betere natuur en een betere samenleving door mensen van alle leeftijden en achtergronden! In Alken hebben plantlustigen uit alle delen van de wereld (Burundi, Zuid-Afrika, Australië, Nederland, Brussel, Vlaanderen..) in totaal 6000 bomen en struiken geplant. Sponsor ‘Jane Goodall Institute Belgium’ zal zorgen voor een aanplant in Afrika om het leefgebied van chimpansees te herstellen. Er werd afgesloten met een drankje en een warme soep om iedereen weer op te warmen.

ANTWERPEN

In Mol-Balen ging de plantactie van start om 09u30. Hier hielpen jong en oud het boscompleix Heidehuizen uitbreiden met 3750 boompjes. De gemeente Balen die al  voor 25% uit bos bestaat, werd zondag nog een stukje rijker. Na een speech door de nieuwe gedeputeerde Milieu en Natuur, Jan De Haes, waarin hij het belang van het integraal bosbeheer onderstreepte, konden de 75 aanwezigen zich opwarmen aan een hapje en drankje.

OOST-VLAANDEREN

Met de hulp van een 60-tal bos- en natuurliefhebbers werd Oosterzele 1600 planten rijker. Kersvers gedeputeerde voor Leefmilieu, Riet Gillis, loofde de inzet voor meer bos in de provincie en stak ook zelf een handje toe. Om alle aanwezigen te bedanken voor hun inzet, werd er afgesloten met een lekker aperitief.

WEST-VLAANDEREN

Tegen alle verwachtingen in viel er in West-Vlaanderen geen druppel regen, zelfs de zon was van de partij. Zo’n 15-tal personen staken hun handen uit de mouwen om 2325 planten nieuw leven in te blazen. Er werd afgesloten met een heerlijke tas pompoensoep.