Wil je graag weten welke bosgroep jou kan helpen? Typ dan de naam van de gemeente (waar het bos gelegen is) in onderstaand vakje.

 

De West-Vlaamse bosgroepen

West-Vlaanderen is een bosarme provincie. Slechts 2,5 % van de oppervlakte is bebost. In Limburg is dit meer dan 20 %. In West-Vlaanderen zijn minder dan 50 % van de bossen in eigendom van private eigenaars terwijl dit in Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen ongeveer 80 % is. De bosrijkste gemeenten van West-Vlaanderen zijn Oostkamp en Brugge. In vergelijking met de rest van Vlaanderen zijn bossen in West-Vlaanderen zeer natuurlijk en gevarieerd. Soorten die relatief veel voorkomen zijn Zomereik, Tamme Kastanje, Lork en Douglasspar.

In West-Vlaanderen zijn er momenteel 2 bosgroepen actief: Houtland en Ijzer en Leie.

Samen hebben ze bijna 800 leden en beheren ze een oppervlakte van een kleine 5000 hectare bos.

Het Boomblad: driemaandelijks tijdschrift voor West-Vlaamse boseigenaars

Leden van de West-Vlaamse bosgroepen ontvangen 4 keer per jaar het Boomblad. Dit tijdschrift staat boordevol informatie over bos en bosbeheer, activiteiten, cursussen en zoekertjes. Het laatste nummer en het archief kan je hier bekijken.

Nog geen abonnee, wel veel interesse? Contacteer de bosgroepen voor een gratis abonnement op het Boomblad.

De bosbibliotheek

Bosgroep Houtland heeft een uitgebreide literatuur collectie verzameld over bomen, bos en bosbeheer. In de BOSBIBLIOTHEEK treft u onder andere informatie aan over: de aanleg van nieuwe bossen, Amerikaanse vogelkers, brandhout, hakhout, autochtone bomen en struiken, dunningen aanduiden, faunabeheer, parkbeheer, veteraanbomen, knotbomen, poelen, speelbos etc. etc.

Als lid staat al deze informatie gratis tot uw beschikking.

Hieronder treft u een document aan met een overzicht van alles wat u kan ontlenen. De ontleenprocedure vindt u terug in het document.

Bosbibliotheek