OMWILLE VAN CORONA IS DEZE CURSUS VERPLAATST NAAR 2021
Tijdens deze opleiding leer je tijdens dag 1 ( 4 april 2020) de basisaspecten van het bosecosysteem en maak je kennis met de verschillende beheermethodes in het bosbeheer. Daarnaast wordt er geïnformeerd over de keuze van toekomstbomen, dunning, opsnoei, bosontsluiting en de ontwikkeling van individuele bomen tot aan hun doeldiameter.
Op dag 2 ( 6 juni) en 3 (20 juni) leer je hoe je aan de slag gaat in je eigen, jonge bos. Boomsoorten- en plantsoenkeuze, plantverbanden en mengingen zijn erg bepalend voor de toekomst van een jong bos. Niet alle bomen groeien op dezelfde manier, dus daar moet de boomgerichte bosbeheerder rekening mee houden. En als er gezuiverd of gesnoeid wordt, welke technieken zijn dan meest aangewezen? Of kan het helemaal goed komen door na de verjonging jarenlang niet in te grijpen?
Op de vierde lesdag (24 oktober) leer je al snel toekomstbomen met potentieel voor kwaliteitshoutproductie herkennen. Tegelijk leer je habitatbomen identificeren. De boomgerichte bosbeheerder moet steeds keuzes maken als een dunning of eindkap moet uitgevoerd woerden.
Wie boomgericht durft dunnen en eindkappen, wordt beloond met een structuurrijk, biodivers bos waar kwaliteitshoutproductie voor een duurzame opbrengst zorgt zonder afbreuk te doen aan de ecologische waarde.
Info en inschrijven: via mail antwerpenzuid@bosgroep.be of via 03 355 09 40