Met ons plattelandsproject Klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland beogen we 50 hectare ingestort fijnsparbos (de zogenaamde kerstbomen) om te vormen tot nieuw, weerbaar loofbos. Helaas hebben wij gedurende de eerste helft van dit project moeten vast stellen dat boseigenaren ons ook contacteren in verband met hun dennenbos. De dennen hebben eveneens te lijden onder droogte. Dat uit zich in keverproblematiek (prachtkevers, dennenscheerders…) en schimmelaantastingen als Sphearopsis en honingzwam.
Gelukkig zijn nog niet alle dennen aangetast maar de kans is reëel dat dit wel zal gebeuren de komende jaren. Hoog tijd dus om de volgende generatie bomen onder de beschermende takken van de dennen aan te planten. Op die manier staat het bos van de toekomst klaar tegen de tijd dat de dennen afsterven. Voor de Wase fijnsparbossen was geen redding meer mogelijk en kan men nu enkel nog het bos volledig kappen en opnieuw aanplanten. Laat ons niet wachten en de dennenbossen op tijd aanpakken.
Kloempen en wildbescherming
Door wildvraat van voornamelijk ree zijn de Wase bossen onvoldoende in staat om zich spontaan te verjongen met eiken en andere soorten. Daarom is aanplanten vereist. Een beproefd systeem is de aanplant met verjongingsgroepen, ook wel kloempen genoemd. Hierbij worden groepjes bomen van 25 à 40 stuks verspreid in het bos aangeplant. Meestal gaat het om ongeveer 5 kloempen per hectare. Als je dit om de 10 jaar doet, krijg je op termijn een meerlagig bos met veel structuur waar je bomen van alle leeftijden vindt. Door gebruik te maken van soorten met goed verterende bladeren zoals esdoorn, haagbeuk en winterlinde maak je eveneens de bodem beter, waardoor je bos sterker wordt op lange termijn en beter om kan met droogte.
Omdat we het jammer vonden dat we met ons project enkel eigenaars met een aangetast fijnsparbos konden helpen, hebben we het project uitgebreid om ook eigenaars van dennenbos in Moerbeke, Wachtebeke, Lochristi, Waasmunster, Beveren, Stekene of Sint-Gillis-Waas een oplossing aan te bieden.
- We komen gratis langs om de weerbaarheid van jouw bos in te schatten.
- In overleg met jou stellen we gratis een plantplan op.
- Met de middelen van het project komen we tegemoet in wildbescherming voor jouw kloempen. Het gaat om biologisch afbreekbare beschermingskokers van Rainbow Terra op basis van houtvezel. Deze doen minimaal 5 jaar dienst en beginnen dan af te breken. Dus geen opruimwerk en geen microplastics in het bos, maar wel goed beschermde plantjes!
Per hectare kunnen we maximum 500 kokers gratis aanbieden. Als eigenaar hoef je enkel nog te investeren in het plantsoen. Per kloemp met kokers betaal je naar schatting 80€ in plaats van 400€.
Kortom, dit is een unieke kans om jouw bos fitter te maken en de kost van wildbescherming uit te sparen!
Een project met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Provincie Oost-Vlaanderen en gemeenten Waasmunster, Stekene, Beveren, Sint-Gillis-Waas, Moerbeke, Lochristi en Wachtebeke.