Portret van Omer: een man met een passie voor hout

Onder de leden van de Bosgroep Zuiderkempen zitten vele houtliefhebbers en houtbewerkers, maar daar steekt Omer toch met kop en schouders bovenuit. Van kindsbeen is hij gepassioneerd door hout en alles wat ermee gemaakt kan worden. Daarom gingen een aantal leden van de bosgroep op bezoek in zijn atelier: de rondleiding begon met de oorlogsvliegtuigjes die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog perfect namaakte met behulp van houten kaasdoosjes. Door de jaren heen is hij geëvolueerd van het maken van schalen, klokken versierd met bijzonder delicate houten bloemen, tot het creëren van prachtige houten hoeden.

In zijn werkplaats vielen vooral de zelfgemaakte gereedschappen op. Door zijn jarenlange ervaring in houtbewerking weet Omer als geen ander wat voor type gereedschap hij nodig heeft om perfectie te bereiken. Zo past hij zijn slijpschijven zelf aan tot de gewenste vorm en maakt hij zijn eigen schuurmachines. 

Alle creaties van Omer hebben een uniek verhaal en het werken met de verschillende houtsoorten wordt door hem telkens op een andere manier beleefd. Van bepaalde houtsoorten wordt hij zelfs ‘high’ (om het in zijn woorden te zeggen), omdat het zo’n fantastisch hout is en er zulke mooie creaties van gemaakt kunnen worden. Een boeiend portret van een bijzonder creatieve houtkunstenaar!