Wat is bosuitbreiding?
Bosuitbreiding kan zowel aansluitend zijn aan een bestaand bos door open gronden ernaast of er binnenin te bebossen. Op die manier vergroot de oppervlakte van het bos of worden open gaten gedicht, wat dan weer goed is voor het microklimaat op lange termijn. Als gronden tussen twee bossen worden bebost kan dit dienen als corridor voor soorten om zich van het ene naar het andere bos te verplaatsen. Anderzijds kan bosuitbreiding ook op een plek zijn die niet aan een bos ligt. Het nieuwe bos kan dan een stapsteen zijn in het landschap voor verschillende soorten.
Momenteel (2022) neemt bos 10% in van de Vlaamse oppervlakte. Daarmee zijn we één van de slechtste leerlingen in Europa (het gemiddelde staat namelijk op ongeveer 46%). Terwijl op spontane wijze op veel meer plaatsen bos zou voorkomen.
Bosuitbreiding en klimaatverandering
Hoe verwezenlijken we dit?
Deze pagina is een onderdeel van de klimaatwandelpaden.
Opdracht: stapsteenbos (behendigheid; actief ++)
Nieuw bos kan dienen als stapsteen voor soorten. Teken op het pad 4 grote cirkels op een afstand van 1,5 à 2m van elkaar. Probeer van de ene cirkel naar de andere cirkel te springen. Lukt dat niet? Teken dan één of meerdere extra cirkels. Dat symboliseert dan nieuw bos dat je gebruikt als stapsteen om in het andere bos te geraken.