Bos- en Houtbeurs groot succes met 2500 bezoekers!

Zo’n 2500 bosbouwers en bosliefhebbers hebben op zondag 2 oktober de Bos- en Houtbeurs bezocht in provinciaal domein Het Leen in Eeklo. Een bijzonder mooie opkomst, als je rekening houdt met de regen die soms met bakken uit de hemel viel. Maar daar lieten de bezoekers zich duidelijk niet door afschrikken. Jozef Dauwe, voorzitter van de Oost-Vlaamse bosgroepen, is heel tevreden met deze geslaagde editie: “ We hebben heel veel mensen kunnen laten kennismaken met goed bosbeheer en de troeven van het bos”.

Meer dan 45 standen, 15 live demonstraties in het bos en een heleboel activiteiten voor jong en oud: op zondag 2 oktober stond Het Leen in Eeklo helemaal in het teken van bos en hout. De talrijke bezoekers konden van dichtbij meemaken hoe een bos gedund, herbebost en beheerd wordt. De Oost-Vlaamse bosgroepen stelden een uitgebreid parcours voor, met tal van nieuwigheden en informatie rond duurzaam bosbeheer. Jozef Dauwe, voorzitter van de Oost-Vlaamse bosgroepen: Een goed beheerd bos is een gezond bos. En dat heeft meer dan één doel: bossen zijn belangrijk voor de natuur, ontspanning en hebben een economische waarde. Hout als hernieuwbare grondstof zal één van de pijlers zijn van de toekomstige bio-based industrie. Met deze beurs willen we dat in de verf zetten en aan het brede publiek tonen.”

Veel  bezoekers waren onder de indruk van de aparte demozone in het bos, waar ze indrukwekkende machines aan het werk konden zien, zoals een rupskraan met knipkop die aan duurzame houtoogst deed of paarden, die stammen uit het bos trokken. Ook voor de kettingzaagshow waren er veel kijklustigen: houthakkers toonden er de disciplines tijdens een wedstrijd, zoals een houten paal onttakken of een stam zo snel mogelijk doorhakken met de bijl. Sylvie Mussche, coördinator van de bosgroep Oost-Vlaanderen Noord: “We zijn heel blij dat ons doel bereikt is met deze beurs, namelijk op een leuke en laagdrempelige manier de bezoekers laten kennismaken met functies van het bos en alle facetten van duurzaam bosbeheer. Iedereen komt dagelijks in contact met het product hout, maar legt niet altijd meteen de link met bosbeheer en dat hebben we nu duidelijk gedaan. Helaas was het weer een kleine tegenvaller, het heeft nauwelijks opgehouden met regenen. Maar dat kon absoluut de pret niet drukken. Er heerste een gezellige sfeer en we hopen dat de bezoekers op deze manier een beter beeld hebben gekregen van de bosbouwsector.”