Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Cursus Aziatische hoornaar

14 september om 10:15 - 16:00

U heeft misschien al eens hoog in een boom een groot, grijsachtig nest zien hangen dat er wat uitziet als een reuzevoetbal: een nest van Aziatische hoornaren. Een exotische insectensoort waarvan er enkele exemplaren vanuit China in 2005 terecht zijn gekomen in Zuid-Frankrijk. De soort verspreidde zich geleidelijk aan in Europa en werd in Vlaanderen voor het eerst gespot in 2017 in Poperinge. Vandaag zijn ze wijd verspreid in Vlaanderen. De Aziatische hoornaar heeft snel een slechte reputatie opgebouwd doordat hij heel efficiënt en op korte tijd grote schade kan aanbrengen aan onze inheemse en andere insectenpopulaties, vooral onze bijen en libellen.

Tijdens deze cursus zal specialist ter zake Mark Struye u iets meer vertellen over de Aziatische hoornaar, met name over de biologie, systematiek, habitatvoorkeur en verspreiding, hoe u de soort kan herkennen, welke invloeden de hoornaar heeft op de inheemse fauna en flora en uiteraard hoe wij de hoornaren vlot kunnen opsporen, vangen en bestrijden. Het bestrijden is bovendien een gespecialiseerd en gevaarlijk werkje die u best overlaat aan een professional. Deze 1-daagse cursus bestaat uit een gedeelte theorie onder de vorm van een presentatie in de voormiddag en een excursie in de namiddag in het Polygoonbos. Het belooft terug een interessante cursus te worden waarbij we aanraden om tijdig in te schrijven.

datum: 14/09/2024

locatie: regio Ieper – Zonnebeke

lesgever: Mark Struye

planning:

  • 10u15: exacte startlocatie wordt later nog meegedeeld
  • 10u30 – 12u: presentatie in lokaal
  • 12u – 13u: broodjeslunch aangeboden door bosgroep + verplaatsing naar Polygoonbos
  • 13u – 16u: excursie in Polygoonbos (Zonnebeke)
  • 16u: afsluitende drink

kostprijs: 5 euro (leden) en 10 euro (niet-leden)

Doelgroep: alle bos- en natuurliefhebbers

voorzie: aangepast schoeisel en kledij voor bezoek bos

inschrijven? Bosgroep IJzer en Leie vzw: joyce.lettanie@west-vlaanderen.be – 057/23.08.54 (Ook voor leden Bosgroep Houtland)

Gegevens

Datum:
14 september
Tijd:
10:15 - 16:00
Evenement Categorie:

Organisator

Bosgroep Ijzer & Leie
Telefoon
0499565970
E-mail
clint.callens@west-vlaanderen.be

Locatie

Ieper – Zonnebeke