Klimaatrobuuste Wase bossen

Naaldbossen die massaal afsterven… we zagen het al in onze buurlanden en we zien het steeds vaker hier bij ons. De combinatie van bossen met slechts één boomsoort en de toenemende droogteperiodes maakt de bomen kwetsbaar. Als dan een plaag als de schorskever haar intrede doet, sterven de bomen massaal af. In België wordt het Waasland erg getroffen. Hier werden vorige eeuw veel naaldbossen aangelegd. Als je weet dat dit ook nog eens gebeurde op weinig vochthoudende zandgronden, verbaast het niet dat de klimaatverandering hier genadeloos hard inhakt.

Met het plattelandsproject Klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland pakken we het probleem op grote schaal aan. De doelstelling: samen met boseigenaars 50 hectare bos omvormen en zorgen dat het Waasland opnieuw groene, gezonde bossen heeft. Voor dit project krijgen we steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Provincie Oost-Vlaanderen en gemeenten Waasmunster, Stekene, Beveren, Sint-Gillis-Waas, Moerbeke, Lochristi en Wachtebeke. Samen helpen we boseigenaars bij de bosomvorming, met centen en met advies.

We ondersteunen boseigenaars met de aanvraag van een kapvergunning, en zorgen ervoor dat het rooien en plantklaar maken van het terrein aan een zeer voordelig tarief kan gebeuren. De heraanplant gebeurt met het oog op een gezond, veerkrachtig bosecosysteem. Hierbij is een gezonde mix van verschillende, standplaatsgeschikte bomen cruciaal. Er wordt een plan op maat gemaakt en we helpen met de subsidieaanvraag.

In Vlaanderen is het boslandschap sterk versnipperd. Vaak gaat het om kleine bosjes van particulieren waarbij het erg moeilijk is om boswerken uit te voeren aan een betaalbaar tarief. Door verschillende percelen in één complex te bundelen kunnen we efficiënter werken. Projectcoördinator Jurre Baguet duidde vier boscomplexen aan waar we gericht werken aan bosomvorming: Bekaf in Stekene, Waasmunster, Sint-Gillis-Waas/Stekene en Moerbeke/Stekene. Boseigenaars wiens aangetast bos niet in één van de vier complexen ligt maar wel in één van de deelnemende gemeenten, worden uiteraard ook ondersteund (behalve wanneer de bestemming recreatiegebied is).

Samen zorgen we voor klimaatrobuuste, gemengde bossen die beter bestand zijn tegen de uitdagingen van de toekomst. Groene, gezonde bossen zijn niet alleen aangenamer (en veiliger) om langs te wandelen en fietsen, ze zorgen ook voor een grotere diversiteit aan plant- en diersoorten. We hebben onze bossen nodig want ze leggen CO2 vast, bieden verkoeling en een gezonde bosbodem houdt meer vocht vast.

Ook steun voor dennen

Helaas stellen wij vast dat heel wat boseigenaren ons contacteren voor hun aangetast dennenbos. Dennen hebben eveneens te lijden onder de droogte en dat zet de deur open voor kevers en schimmels. Gelukkig zijn nog niet alle dennen aangetast maar de kans is reëel dat dit wel zal gebeuren de komende jaren. Als je nu bomen aanplant onder de dennen staat de volgende generatie bomen klaar tegen de tijd dat de dennen afsterven. Daarom breiden we het project uit en bieden we nu ook eigenaars van dennenbossen een heel voordelige oplossing aan. Lees meer.

Meer weten?

Lees het artikel op VRT NWS en in EOS magazine, of bekijk de reportage over de schade die de letterzetter aanricht.
In de bosbode verscheen in maart 2023 een artikel over de Wase context en onze aanpak.

Gids voor klimaatrobuust bos

Wij zetten boseigenaars graag op weg met een gids vol tips en tricks om de diversiteit en veerkracht van hun bos te stimuleren.

Opleiding beheer van kloempen

Op woensdag 24 april organiseren we een opleidingsdag in samenwerking met de kloempenexpert van Bosgroep Zuiderkempen. Hij neemt je mee op een boswandeling langs enkele voorbeelden van ouderere kloempen en je krijgt heel wat tips en tricks mee voor het beheer van je kloempen. Na de lunch is er de optie om deel te nemen aan een gegidste wandeling rond de abdij van Tongerlo.

9u00-9u30: ontvangst met koffie en thee
9u30-10u30: presentatie door kloempenexpert
10u30-12u30: kloempenexcursie
12u30-13u30: broodje en kloempenbier
14u-16u: wandeling aan de abdij van Tongerlo (optioneel)

Deelname is gratis, plaatsen zijn beperkt, daarom voorzien we 1 plaats per Bosgroeplid
Locatie: Kamp C, Britselaan 20 in Westerlo
Inschrijven via bosgroep@oost-vlaanderen.be

Forest clean-up

Soms ligt een terrein dat we plantklaar maken bezaaid met zwerfafval. Wie gunt een nieuw bos nu geen frisse start? Sluit je aan bij de forest cleaners!

Contact

Contacteer projectcoördinator Jurre Baguet via jurre.baguet@oost-vlaanderen.be of 09 267 78 60.