Klimaatrobuuste Wase bossen

Naaldbossen die massaal afsterven… we zagen het al in onze buurlanden en we zien het steeds vaker hier bij ons. De combinatie van bossen met slechts één boomsoort en de toenemende droogteperiodes maakt de bomen kwetsbaar. Als dan een plaag als de schorskever haar intrede doet, sterven de bomen massaal af.

In België wordt het Waasland erg getroffen. Hier werden vorige eeuw veel naaldbossen aangelegd. Als je weet dat dit ook nog eens gebeurde op weinig vochthoudende zandgronden, verbaast het niet dat de klimaatverandering hier genadeloos hard inhakt.

De Bosgroep en partners gaan de Wase bossen redden

Met het nieuwe plattelandsproject Klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland pakken we het probleem op grote schaal aan. De doelstelling: samen met boseigenaars 50 hectare bos omvormen en zorgen dat het Waasland opnieuw groene, gezonde bossen heeft.

Voor dit project krijgen we steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Provincie Oost-Vlaanderen en gemeenten Waasmunster, Stekene, Beveren, Sint-Gillis-Waas, Moerbeke, Lochristi en Wachtebeke. Samen helpen we boseigenaars bij de bosomvorming, met centen en met advies.

We ondersteunen boseigenaars met de aanvraag van een kapvergunning, en zorgen ervoor dat het rooien en plantklaar maken van het terrein aan een zeer voordelig tarief kan gebeuren. De heraanplant gebeurt met het oog op een gezond, veerkrachtig bosecosysteem. Hierbij is een gezonde mix van verschillende, standplaatsgeschikte bomen cruciaal. Er wordt een plan op maat gemaakt en we helpen met de subsidieaanvraag.

Aanpak per boscomplex

In Vlaanderen is het boslandschap sterk versnipperd. Vaak gaat het om kleine bosjes van particulieren waarbij het erg moeilijk is om boswerken uit te voeren aan een betaalbaar tarief. Door verschillende percelen in één complex te bundelen kunnen we efficiënter werken.

Projectcoördinator Jurre Baguet duidde vier boscomplexen aan waar we de komende twee jaar gericht werken aan bosomvorming. Het eerste boscomplex is Bekaf in Stekene, daarna volgen Waasmunster, Sint-Gillis-Waas/Stekene en Moerbeke/Stekene. Boseigenaars wiens aangetast bos niet in één van de vier complexen ligt maar wel in één van de deelnemende gemeenten, worden uiteraard ook ondersteund (behalve wanneer de bestemming recreatiegebied is).

Klaar voor de toekomst

Samen zorgen we voor klimaatrobuuste, gemengde bossen die beter bestand zijn tegen de uitdagingen van de toekomst. Groene, gezonde bossen zijn niet alleen aangenamer (en veiliger) om langs te wandelen en fietsen, ze zorgen ook voor een grotere diversiteit aan plant- en diersoorten. We hebben onze bossen nodig want ze leggen CO2 vast, bieden verkoeling en een gezonde bosbodem houdt meer vocht vast.

De komende jaren zullen we infomomenten voor boseigenaars organiseren, maar ook activiteiten waarmee we een ruimer publiek willen bewustmaken van de nood aan bosomvorming en duurzaam bosbeheer.

Meer weten?

Lees het artikel op VRT NWS en in EOS magazine, of bekijk de reportage over de schade die de letterzetter aanricht.
Contacteer projectcoördinator Jurre Baguet via jurre.baguet@oost-vlaanderen.be of 09 267 78 60.