Microklimaat – kroonsluiting

Wat is microklimaat en kroonsluiting?

Is het jou al eens opgevallen? In een bos lijkt de temperatuur altijd wat anders dan erbuiten. In de zomer is het wat frisser en in de winter net wat minder koud. Hoe komt dat toch?

Het bos heeft, wat we noemen, een microklimaat. De bomen zorgen voor schaduw én koelen zelfs actief de omgeving af.

Het microklimaat wordt gevormd door verschillende aspecten, één daarvan is de kroonsluiting. Dat is de graad van ‘geslotenheid’ van het bladerdak in de kruinen.

Microklimaat en Klimaatverandering

Lees meer
Door het microklimaat in een bos is de temperatuur en de vochtigheidsgraad binnenin het bos wat gebufferd van de buitenwereld. Bij hittegolven is een bos met een sterk microklimaat dus hittebestendiger.

Hoe verwezenlijken we dit?

Lees meer
Door puntsgewijs bomen te kappen in plaats van groepsgewijs, blijft het kronendak beter gesloten en het microklimaat beter bewaard.

Deze pagina is een onderdeel van de klimaatwandelpaden.

Opdracht: Figuren zoeken in het bladerdak (zoeken; actief +)

Wist je dat je niet enkel in de wolken gekke figuren kan zien? Leg je eens op de grond van het bos en kijk omhoog. Zie je de lucht tussen de bomen door? Zie je er misschien een dier in of een groot kasteel?

Opdracht: kroonsluiting bestuderen (zintuigen; actief ++)

Ik doe mee!
Door het bos wandelen en de lucht bestuderen? Het kan ook zonder acute nekpijn! Zet de frontcamera van je smartphone aan en zet je gsm vervolgens horizontaal vlak onder je neus. Zo kan je vooruit kijken en tegelijk de lucht bestuderen.

Misschien kan je zelfs in percentages uitdrukken hoeveel kroonsluiting er in dit stukje bos is?