Op donderdag 12 mei 2016 verklaarde Rik het Reetje het Reeënpad in Weert (Bornem) officieel voor geopend.
In het bos van jeugdverblijfcentrum Den Appeldijk kan je nu wandelen langs het Reeënpad. Hoofdfiguur Rik het Reetje neemt je mee doorheen het bos en vertelt over de reeën en hun ‘leven’. Onderweg zijn er tal van doe- en weetopdrachtjes voor kinderen en hun ouders.
Welkom op het Reeënpad!
ESSENZIEKTE
In 2010 officieel in Vlaanderen vastgesteld, heeft de essenziekte zich sindsdien sterk verspreid. Deze schimmel tast meestal eerst de bladeren en jonge scheuten aan, waardoor deze verdorren. In een later stadium ontstaan ook donkere, zieke plekken op takken en de stam van de boom. Op enkele jaren tijd kan een jonge boom volledig afsterven door de ziekte. Ook oudere bomen zijn niet veilig!
Jonge es met een zieke eindscheut
Wat groeit er nog in domein Den Appeldijk?
De Gelderse Roos is een inheemse plant die interessant is voor bijen en andere bestuivers. De bessen zien er mooi rood uit maar lekker zijn ze niet!
Gelderse Roos en zijn bessen
De Meidoorn beschermt zich met zijn doornen, zoals de naam al doet vermoeden. Hij wordt vaak ook als haag geplant. In het voorjaar heeft hij kleine, witte bloemen die de basis vormen voor de rode, enigszins eetbare vruchten later op het jaar.
Bloesem en vruchten van de Meidoorn
De Hazelaar vormt grote bladeren die veel schaduw geven. Je kan hem beheren als hakhout: elke 5 tot 10 jaar worden de stammen gekapt waarna de plant terug uitschiet uit de stobbe. In het najaar vormt hij heerlijke hazelnoten die geliefd zijn bij vele dieren uit het bos zoals eekhoorns en muizen.
Hazelaar en hazelnoten
DE POPULIER
Een economisch én ecologisch interessante boomsoort.
Het overgrote deel van de populieren in het landschap zijn geen inheemse boomsoorten. Ze groeien snel en zijn geplant voor de houtproductie. De afgelopen decennia hebben ze sterk te lijden onder een schimmel, de zogenaamde roestziekte. Daardoor verliezen ze in de zomer reeds hun bladeren. Wetenschappers proberen met veredeling en selectie nieuwe variëteiten te ontwikkelen die resistent of tolerant zijn voor deze ziekte.
Populierenbossen hebben op ecologisch vlak niet zo’n goede reputatie. Dit komt omdat ze vroeger – en vandaag soms nog – beheerd werden als houtplantages. De boom zelf wordt echter sterk geapprecieerd door heel wat insecten en zwammen. Als de beheerder voldoende oog heeft voor een mooie ondergroei met inheemse struiken, dan kan een populierenbos ook rijk zijn aan biodiversiteit!
Oplossing pootafdrukken
In domein Den Appeldijk groeien niet alleen tal van plantensoorten, ook heel wat dieren voelen zich hier thuis. De verschillende diersoorten laten elk hun pootafdruk achter. Enkele voorbeelden:
Meer info over domein Den Appeldijk kan je vinden op:
http://www.denappeldijk.be
http://www.kindervreugd.be