Paalkamperen onder de Wereldboom in Horebeke

Op zondag 19 juni openden de Oost-Vlaamse bosgroepen de allereerste private paalkampeerplaats in Vlaanderen. En dat op een prachtige locatie in de Vlaamse Ardennen: onder de Wereldboom in Horebeke. Ideaal voor kampeerders die willen genieten van de rust, het groen en het eindeloze uitzicht. Met als extraatje een gloednieuw educatief wandelpad dat vertrekt vanaf de paalkampeerplaats.

Op 14 oktober 2015 werd ‘De Grote Meneer’ in Horebeke de allereerste Wereldboom in België. Zo is de honderdjarige eik beschermd door een hele gemeenschap in de Vlaamse Ardennen, waardoor hij misschien wel 1000 jaar oud kan worden. Maar de Oost-Vlaamse bosgroepen en Raoul D’Hoossche, de eigenaar en beschermheer van de boom, wilden graag nog meer doen rond de Wereldboom, zodat zoveel mogelijk mensen met de monumentale eik kennis kunnen maken.

Daarom opende op zondag 19 juni de allereerste paalkampeerplaats in Vlaanderen op private grond. Op die manier kunnen kampeerders één of twee nachtjes komen doorbrengen onder ‘De Grote Meneer’. Het is een prachtige plek: rustig, stil en met een fantastisch uitzicht op de Vlaamse Ardennen. Met als blikvanger uiteraard de Wereldboom. Een unieke gelegenheid om legaal en gratis te kamperen in de vrije natuur.

De bivakzone is uitgerust met houten platformen en beschikt over een waterpomp. Het is de perfecte formule voor wie een authentieke, ecologische en vooral avontuurlijke natuurbeleving zoekt. De bivakplaats mikt vooral op trekkers. Op dit moment zijn er in Vlaanderen al een 5-tal paalkampeerplaatsen, maar allemaal op openbaar domein. Het is de eerste keer dat een privé-eigenaar een locatie openstelt voor kampeerders. Eigenaar Raoul D’Hoossche: “Eén van mijn basisprincipes is cultuur-natuur. Ik wil zoveel mogelijk mensen in contact brengen met de natuur en mijn eigen passie voor bos op hen overbrengen. Met ‘De Grote Meneer’ heb ik een speciale relatie, het is een unieke boom in het landschap. Mijn grootste wens is dat veel wandelaars en kampeerders ook zo’n band met hem krijgen, zodat hij zolang mogelijk kan blijven bestaan.”

Maar er is nog meer. Naast de Wereldboom ligt ook een mooi bos van Raoul D’Hoossche, met een rijke biodiversiteit. Dit privé-bos is nu ook opengesteld voor het grote publiek, met een gloednieuw educatief wandelpad: het Wereldboompad. Je kan er niet alleen het bos ten volle beleven; dankzij handige infoborden kom je ook heel wat te weten over bosranden, het landschap, poelen en zelfs hoe je een boom kan meten. Een aanrader voor jong en oud. Na de wandeling van 1,5 km is het heerlijk uitrusten op de picknickbank onder de Wereldboom en wordt je beloond met het prachtige uitzicht. Hans Scheirlinck van de bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender: “Dit privé-bos is een echt pareltje en er is altijd heel goed voor gezorgd. Je komt hier heel wat unieke planten- en dierensoorten tegen: denk maar aan salamanders, zwartkopjes en zelfs een bosuil. Dat kan alleen door een goed bosbeheer met aandacht voor al die soorten. Door de wandeling kunnen we bezoekers laten kennismaken met al die aspecten van het bos en bosbeheer.”

Binnenkort zal de paalkampeerplaats ook terug te vinden zijn op bivakzone.be, een website met alle paalkampeerplaatsen in Vlaanderen.