Persbericht – De Bosgroepen kunnen zorgen voor meer bos in Vlaanderen

De Bosgroepen kunnen zorgen voor meer bos in Vlaanderen

In deze coronatijden wordt eens te meer duidelijk dat mensen nood hebben aan natuur dicht bij huis. Er is immers niks zo goed voor onze fysieke en mentale weerbaarheid dan een wandeling in het bos. Maar of je nu op het platteland of in de stad woont, iedereen ondervindt dat het dichtstbijzijnde bos al gauw overbevolkt is. Dat bemoeilijkt niet alleen social distancing, ook de natuur zelf kreunt onder de drukte. We weten allemaal dat er simpelweg te weinig bossen zijn in Vlaanderen. En daar willen De Bosgroepen wat aan doen!

Duurzaam beheer van bestaande bossen

Meer dan de helft van de Vlaamse bossen is in handen van particulieren. Vaak zijn dat bosjes kleiner dan 1 ha, toch zijn ze onmisbaar voor het ecosysteem. Goed beheer van die bossen is dus noodzakelijk. De Bosgroepen ondersteunen de boseigenaars bij alles wat daarbij komt kijken. Met bijna 14.000 leden is dat goed voor maar liefst 59.170 hectare bos. Waar de eigenaar ervoor open staat, helpen we ook bij de toegankelijkheid van bossen en worden die zo nog meer relevant voor onze samenleving. Dat blijkt nog meer tijdens deze crisis.

Bos opengesteld

Dat het drukker is dan normaal ondervindt ook boseigenaar Ludo Salaets. Zijn bos in Herselt werd tijdens de coronacrisis (her)ontdekt door de buurtbewoners. Het is een speelbos van ongeveer 1 ha groot dat de naam ‘Klokkenkuil’ meekreeg. Het bos sluit aan bij de bossen van de Merode die nu eigendom zijn van verschillende overheden en Natuurpunt. Het is een idyllische plek met veel niveauverschillen waardoor kinderen zich er uitstekend kunnen uitleven.

Make Flanders green

In 2019 hebben De Bosgroepen maar liefst 206.564 bomen en struiken geplant. Zij hebben de expertise in huis om mee te zorgen voor de noodzakelijke bosuitbreiding in Vlaanderen. Daarvoor reikt de vzw de hand aan de overheid. De Bosgroepen helpen (potentiële) bebossers bij de complexe administratie en aanvraag van vergunningen. Naast het streven naar een correcte vergoeding voor de bebossing treedt de vzw ook op als bemiddelaar voor boscompensatie in natura en werkt ze aan de uitbouw van alternatieve, marktconforme vergoedingssystemen. Stilaan komen er ook vergoedingsmaatregelen van de overheden in het vizier. De Bosgroepen hopen dat in de nabije toekomst een realistische bebossingsvergoeding gecreëerd wordt, onafhankelijk van ontbossingen elders in Vlaanderen. Enkel zo kunnen we ervoor zorgen dat er meer bos bij komt en elke Vlaming een stukje bos in zijn buurt heeft.

De Bosgroepen ondersteunen private boseigenaars bij het beheer van hun bos. Boseigenaars die lid zijn van de vzw krijgen gratis advies, info en hulp bij de bos-administratie. Daarnaast coördineren De Bosgroepen ook de beheerwerken en organiseren ze opleidingen en excursies. Op die manier streven ze naar duurzaam bosbeheer in Vlaanderen met gezonde bossen en meer natuur.