Soortendiversiteit

Wat is soortendiversiteit?

Het aantal soorten in het bos bepaalt de soortendiversiteit. Hoe meer soorten, hoe hoger de biodiversiteit.

Bepaalde planten en dieren zijn gelinkt aan specifieke boomsoorten. Zo vind je de berkenzwam enkel op berken. Hoe meer boomsoorten, hoe meer van die gelinkte andere soorten je in het bos terugvindt. Op die manier kan een extra boomsoort dus voor veel meer biodiversiteit zorgen dan je op het eerste gezicht zou denken.

Soortendiversiteit en klimaatverandering

Lees meer

Door de klimaatsverandering zullen bossen met meer en andere gevaren te maken hebben dan vroeger: meer droogte, vaker intense neerslag, meer en bovendien nieuwe ziektes en plagen…

We weten niet precies wat er ons te wachten staat en hoe dit verschillende soorten zal beïnvloeden. Het is dus een goed idee om voor meerdere boomsoorten naast elkaar te zorgen. Dit verhoogt de kans dat er een soort tussen zit die de drukken overleeft.

Een handig voorbeeld hiervoor is het voorkomen van nieuwe ziektes onder invloed van klimaatverandering. Als die ziekte het gemunt heeft op 1 bepaalde soort (zoals de essentaksterfte op de es) dan kan je al raden wat er gebeurt in een bos waar enkel die boomsoort voorkomt. De ziekte wordt snel van de ene op de andere boom doorgegeven waardoor binnen de kortste keren alle bomen sterven. Zijn er meer soorten in het bos, dan wordt dat moeilijker. Bovendien blijft het grootste deel van het bos intact.

We kunnen de diversiteit van een bos verhogen door nieuwe soorten aan te planten of de natuurlijke verjonging van nieuwe soorten te stimuleren onder het kronendak. Dit kan betekenen dat er licht op de bosbodem moet gemaakt worden en daarom kan het nodig zijn om bomen te kappen. Een monotoon naaldbos wordt dus beter omgevormd tot een gemengd naaldloofbos.

Hoe verwezenlijken we dit?

Lees meer
Naast het diversifiëren van soorten, kunnen we ook bij het kiezen van soorten letten op verschillende eigenschappen van de bomen. Zo kunnen we bomen planten die beter tegen een zure bodem kunnen of net de bodem met hun bladeren minder zuur maken. Of we kunnen droogteresistente bomen aanplanten.  

Deze pagina is een onderdeel van de klimaatwandelpaden.

Opdracht 1: Blaadjes verzamelen (zoeken; actief +)

Verzamel zoveel mogelijk unieke blaadjes en naalden. Als je tegen anderen strijdt: vergelijk wie het meeste unieke blaadjes heeft. Ben je alleen, gebruik dan deze blad-o-meter:

  • 0 blaadjes: Je hebt niet eens gezocht!
  • 1-5: Oei, er zijn niet veel verschillende soorten in dit bos.
  • 6-10: Goed je best gedaan!
  • 11-15: Wauw, dit is een mooi stukje bos.
  • 16-20: Topspeurder én een sterk bos, zotte combinatie!
  • >20: Ongelooflijk! Dit is werkelijk ongezien

Opdracht 2: Diversikunst (creatief; actief +++)

Ik doe mee!
Maak met zoveel mogelijk verschillende blaadjes, takken, naalden, … één groot kunstwerk.

Opdracht 3: 360° draaien (denken, actief+)

Ik ga er voor!
Ga op een plaats midden in het bos staan en draai (traag) 360°. Hoeveel verschillende boomsoorten kan je tellen?