Bos is altijd de prioriteit. Daarom werken De Bosgroepen graag samen met partners om mooie projecten te realiseren.

Image
Image
Image

Eco2eco: kwaliteitshout uit topnatuur!

In het project eco2eco werken Vlaamse en Nederlandse partners aan een hogere economische en ecologische waarde van de bossen in de grensregio Vlaanderen- Nederland. Het project loopt van 2017 tot en met 2019 en in die tijd willen de partners aantonen dat economie en ecologie in de bosbeheersector prima hand in hand kunnen gaan. Dat betekent concreet: duurzaam bosbeheer waarin het mogelijk is natuurdoelen te realiseren én tegelijkertijd economisch interessant kwaliteitshout te oogsten.

>> Meer lezen

Zorgbossen

Het genoegzame gevoel nadat je buiten in de tuin of de natuur hebt gewerkt. Wie daar af en toe de tijd voor maakt, kent het zeker wel. De heilzame effecten die een groene omgeving kan hebben op de gezondheid van de mens zijn zelfs wetenschappelijk aangetoond. Toch komen grote groepen mensen weinig in contact met bos of natuur. Dat geldt eens te meer voor de jongeren en de kwetsbare personen in onze maatschappij, terwijl zij er zo mogelijk nog meer baat bij zouden hebben. Tijd om daar iets aan te doen!
In april 2017 dienden de vier Antwerpse Bosgroepen een projectvoorstel in bij Platteland Plus, in samenwerking met partners zoals Steunpunt Groene Zorg, Kempens Landschap, PTS Boom en de drie netwerken voor geestelijke gezondheidszorg in de provincie. Afgelopen zomer bleek dit project één van de uitverkorenen voor subsidie en het ging van start op 1 oktober 2017.

>> Meer lezen

Forêt Pro Bos

Bosgroep IJzer en Leie en het Aanspreekpunt Privaat Beheer – Natuur en Bos zijn partner in de Interegprojecten Feelwood en Forêt Pro Bos. De interegprojecten maaken deel uit van het Intereg V: France-Wallonië-Vlaanderen.

Het programma France-Wallonie-Vlaanderen omvat 5 Franse en Belgische regio’s die samenwerken om de grens te vervagen. Het programma voor Europese Territoriale Samenwerking Interreg France-Wallonie-Vlaanderen is ontstaan vanuit de wil om economische en sociale uitwisselingen te stimuleren tussen vijf grensregio’s: de regio’s Hauts-de-France en Grand Est in Frankrijk; Wallonië en West- en Oost-Vlaanderen in België. Het programma wil gemeenschappelijke deskundigheid samenvoegen en tegelijkertijd het potentieel van elke betrokken regio valoriseren, ten voordele van de bevolking van de zone.

>> Meer lezen